Poate că nu e un lucru pe care să-l facem foarte des, dar pentru acel moment relativ izolat (când o vom face) e bine să știm cum este corect să deschidem o nucă de cocos.
Procedeul nu e foarte complicat şi iată lucrurile de care avem nevoie pentru a-l reproduce:
- o nucă de cocos (evident)
- un tirbuşon
- un ciocan (DA! un ciocan adevărat folosit în general la bătut cuie – dar puteţi încerca şi cu un ciocan pentru şniţele)
- o lingură (sau un cuţit mic)
În locul tirbuşonului se poate folosi o şurubelniţă dar procedeul devine ceva mai periculos. Evident există şi alte variante care implică un cuţit cu lamă mai groasă şi rezistentă dar mi se pare mult mai periculos aşa că am preferat aici varianta ceva mai sigură.
Pași de urmat – să deschidem o nucă de cocos:
- La unul dintre capete, nuca de cocos are o zonă marcată de 3 adâncituri de culoare mai închisă. Una o veţi găuri cu tirbuşonul (una din ele trebuie să fie mai puţin dură).
Atenţie: ţineţi nuca de cocos cu cele 3 adâncituri în sus pentru a păstra apa în partea de jos şi a evita risipirea ei în momentul în care faceţi gaura. - Scurgeţi, prin gaura proaspăt făcută, apa într-un bol.
- Loviţi uşor cu ciocanul nuca de cocos până începe să se crape. Eu am ţinut-o în mână când am făcut pasul acesta. Dacă o loviţi în zona unde se poate observa nervura principală aveţi şanse să obţineţi două jumătăţi frumoase.
- Curăţaţi miezul de pe coajă folosind lingura (sau cuţitul mic) şi savuraţi-l aşa crud sau folosiţi-l pentru a prepara laptele de cocos.
Cam asta e tot pentru a deschide o nucă de cocos. În surse veţi găsi legături şi spre articole care prezintă procedeul de mai sus dar şi cel care implică un cuţit.
Întrebări și răspunsuri:
Cum alegem o nucă de cocos?
Alegeţi o nucă de cocos de culoare maro. O nuanţă care duce spre gri sau pete decolorate ne indică o nucă de cocos veche care ar trebui evitată. Nuca de cocos trebuie să se simtă ceva mai grea când o luaţi în mână – în general cu cât e mai grea cu atât mai bine. Cele 3 adâncituri mai închise la culoare trebuie să arate frumos, mai închise la culoare, să nu aibă mucegai şi evident să fie intacte (adică să nu fie găurite). Odată trecute aceste teste luăm nuca de cocos în mână, o apropiem de ureche şi o scuturăm uşor – ar trebui să auzim apa din interior. Dacă nu auziţi nimic vă recomand să alegeţi altă nucă de cocos.
Surse folosite:
- https://bucatarieindiana.wordpress.com/basics/lapte-din-nuca-de-cocos-cum-se-face/
- https://www.foodstory.ro/cum-sa-guides/cum-sa-deschizi-o-nuca-de-cocos-video
- https://retete.acasa.ro/sfaturi-culinare-41/cum-alegi-nuca-de-cocos-9859.html
- https://www.culinar.ro/forum/index.php?showtopic=22705&mode=threaded&pid=718634
Articole similare:
… să fierbem pastele?